Στο εργοτάξιο έχουμε δύο ζεύγη R8s και R4-3.
Τους χρησιμοποιούμε για στατικές μετρήσεις.
Έχω επιλέξει να μην κάνω ποτέ fast static.
Προτιμώ να αξιοποιώ την ιδιότητα να γίνονται αυτόματες καταγραφές με το άνοιγμα των δεκτών.
Παρακάτω είναι αποκρυσταλλωμένη η εμπειρία μου από την χρήση αυτή και τα προβλήματα που αντιμετώπισα.
Την καταγράφω γιατί στατικές δεν γίνονται καθημερινά και ξεχνιούνται όσα έχω μάθει.
Αν και για να αποκτήσω την παρακάτω εμπειρία μαρτύρησα και θεωρώ ότι ακόμη και να τα ξεχάσω θα επανέρθουν στην μνήμη μου γρήγορα όταν θα χρειαστεί ξανά.
Ειδάλλως όταν ανοίγεται ο δέκτης ξεκινά αυτομάτως να καταγράφει στατικές όταν όμως ενεργοποιηθεί ένα RTK style σταματά, κλείνει και σώζει το τρέχον αρχείο μετρήσεων και δεν συνεχίζει με καταγραφή στατικών.
Αν όμως είναι ενεργοποιημένη η option τότε ανοίγει νέο αρχείο και συνεχίζει τις καταγραφές σε αυτό.
Δηλαδή με ενεργοποιημένη αυτή την option θα υπάρξουν παραπάνω από ένα αρχεία στατικών. Συν ένα για κάθε εκκίνηση RTK.
Η καταγραφή στατικών μετρήσεων σε έναν δέκτη rover ο οποίος είναι μεν ακίνητος αλλά έχει γίνει εκκίνηση RTK είναι παντελώς άνευ νοήματος. Οι μετρήσεις, αν και ακίνητος ο δέκτης, θεωρούνται κινηματικές και είναι παντελώς άχρηστες.
Οπότε στατικές από δέκτη rover πάντοτε χωρίς εκκίνηση RTK.
Επίσης χρειάζεται καλώδιο 8 pin RS-232 και RS-232 to USB adapter με τους ανάλογους drivers, αν δεν έχει θύρα RS-232 ο υπολογιστής.
Η διαχείριση των αρχείων στην εσωτερική τους μνήμη γίνεται μόνον μέσω χειριστηρίου και bluetooth.
Σου δίνει την δυνατότητα να κάνει ατέρμονες καταγραφές είτε σε ενιαία
αρχεία είτε σε τμηματικά με βάση το μέγεθός τους και να σβήνει τα
παλιότερα όταν γεμίζει η, πολύ μικρού μεγέθους, 11264 kb, μνήμη τους.
Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει για το R8s οπότε χρειάζεται μέριμνα ώστε να υπάρχει χώρος στην επίσης μικρού μεγέθους μνήμη του των 57193 kb, πριν την διενέργεια των στατικών μετρήσεων.
Μπορείς να φορτώσεις αρχείο power_up.cfg από το pc και να το εισάγεις στον δέκτη. Προσωπικά προτιμώ την απευθείας παραμετροποίηση μέσω του ιδίου του προγράμματος.
Το κακό είναι ότι δεν σε αφήνει να απενεργοποιήσεις την καταγραφή θέσεων. Η καταγραφή τους είναι άνευ νοήματος κι απλά ξοδεύει πολύτιμο χώρο. Το μόνον που χρειάζονται είναι οι raw μετρήσεις.
Για την παραμετροποίηση του R8s χρειάζεται το ConfigurationToolbox της Trimble.
Εδώ η συνεργασία είναι επιεικώς κάκιστη και κηλιδώνει την εικόνα της Trimble. Πολλές φορές χάνεται η επικοινωνία με τον δέκτη και βγάζει μήνυμα σφάλματος.
Το workaround που βρήκα είναι να έχω ενεργοποιημένη την σύνδεση δέκτη και χειριστηρίου μέσω bluetooth. Είτε δεν χάνεται η επικοινωνία είτε επαναφέρεται όταν έχει χαθεί.
Εδώ υποχρεωτικά φορτώνεις ένα έτοιμο αρχείο power_up.cfg είτε το φτιάχνεις εκ του μηδενός.
Μπορώ να φτιάξω μεν όλες τις ρυθμίσεις από το μηδέν ακριβώς όπως τις θέλω αλλά όταν το σώσω και το ξανανοίξω οι ρυθμίσεις των στατικών έχουν χαθεί! Οπότε κάθε φορά τις ξαναφτιάχνω.
Το καλό είναι ότι εδώ μπορώ να απενεργοποιήσω την καταγραφή θέσεων.
Το κακό είναι ότι, όπως προανέφερα, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης ατέρμονης καταγραφής μετρήσεων. Όταν γεμίσει δεν καταγράφει άλλο.
Κάνοντας reset χάνεται η επικοινωνία και στην προσπάθεια επανασύνδεσης βγάζει μήνυμα σφάλματος αν δεν είναι συνδεδεμένος ο δέκτης με το χειριστήριο μέσω bluetooth. Η αποκατάσταση έρχεται αφού συνδεθούν μέσω bluetooth ή μετά από ν προσπάθειες και μπόλικα καντήλια, κάτι που συνέβαινε πριν βρω το workaround με το bluettoth.
Κάνοντας get το αρχείο power_up.cfg που έχει εισαχθεί στον δέκτη φαίνεται ότι έχουν χαθεί οι παραμετροποιήσεις των στατικών μετρήσεων αλλά δεν είναι έτσι.
Από την Geotech μου είπαν ότι είναι βασικό να μην έχω ενεργοποιημένη την επιλογή Reset to defaults before applying στο File του Contents. Δεν βρίσκω τον λόγο μεν αλλά δεν κάθομαι να το ψάξω δε. Πολύ χρόνο έχω χάσει για αυτή την υπόθεση.
Για να ελεχθεί η εκκίνηση της καταγραφής υπάρχει μόνον ένας τρόπος.
Σύνδεση δέκτη-χειριστηρίου μέσω bluetooth, GNSS functions->Import files. Πρέπει να έχει ανοίξει αρχείο καταγραφής και να είναι κλειδωμένο, να έχει δίπλα στο όνομά του ένα λουκέτο.
Προσοχή όμως, την πάτησα προσφάτως έτσι. Μπορεί μεν να υπάρχει διαθέσιμη μνήμη και να εμφανιστεί το αρχείο με το λουκετάκι.
Αν όμως δεν επαρκεί το μέγεθός της για την καταγραφή του τελικού αρχείου τότε δεν θα καταγραφεί τίποτα απολύτως!!! Οπότε πρέπει πριν την εκκίνηση των μετρήσεων να έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια άπλετης διαθέσιμης μνήμης.
Προτιμώ την καταγραφή μόνον raw data και με συχνότητα 5 δευτερολέπτων.
Καταγραφή θέσεων, αν πρόκειται για R4-3 όπου δεν μπορώ να την απενεργοποιήσω, στον μέγιστο δυνατό χρόνο των 5 λεπτών .
Πάντως σημειώνουμε και τα ύψη των δεκτών αφού οι μετρήσεις είναι κατά κανόνα τόσο καλές ώστε να δίνουν υψόμετρα κοντά στις γεωμετρικές χωροσταθμίσεις και κάποιες φορές να ταυτίζονται !!!
Εμπειρία που μου κόστισε πάρα πολύ προσωπικό κι εργασιακό χρόνο, μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση μέχρι να βρω λύσεις και πολύ χαμένο χρόνο στις μετρήσεις υπαίθρου.